Een scheidingsritueel, hoe pak je het aan?

Als de scheiding te pijnlijk was en er geen goed contact meer mogelijk is met je ex-partner, kun je kiezen voor een individueel scheidingsritueel. Hierbij staat het afronden van de scheiding voor jezelf centraal.

Als je wel een goed contact hebt met je ex-partner, kun je kiezen voor een gezamenlijk scheidingsritueel.

"Samen een mooi punt zetten achter je relatie is onbetaalbaar."

Met een scheidingsritueel sluit je een periode in je leven af. Ben je hier echt klaar voor? Het helpt misschien om deze drie vragen te beantwoorden:

  1. Kan ik mijn eigen aandeel in de scheiding (h)erkennen en kan ik de verantwoordelijkheid naar mijzelf en naar mijn kinderen toe opnemen?
  2. Kan ik mijn ex-partner toestaan om verder te gaan met zijn of haar leven? Kan ik mezelf toestaan de draad van mijn leven weer op te pikken?
  3. Besef ik het einde van mijn relatie? Kan ik gedeelde dromen en verwachtingen loslaten en ze zelf invullen?

"Je hoeft geen perfecte antwoorden te geven, maar de rust moet wel een stuk teruggekeerd zijn."

Dit zijn slechts richtvragen die laten aanvoelen of iemand klaar is voor een scheidingsritueel. Daarom dat een scheidingsritueel vaak plaatsvindt een jaar (of langer) na de scheiding.

Voor hulp of inspiratie bij het in elkaar steken van een scheidingsritueel, ben je altijd welkom in een huisvandeMens. Een vrijzinnig humanistisch consulent zal jullie coachen en dit volledig kostenloos.